Valitse ystäväsi huolella
(Choose Your Friends Carefully)


”Vaella viisasten kanssa, niin viisastut; tyhmän seuratoverin käy pahoin” (Sananl.13:20).

Vaikka meidän tulee olla ystäviä vähemmän miellyttäville ja yksinäisille, saadaksemme julistaa heille, meidän ystävyyssuhteemme määräävät elämämme suunnan. Ei ole epäilystäkään siitä, että pitämämme seura vaikuttaa mielipiteisiimme, ajatuksiimme ja tulevaisuuteemme. Salomo, joka oli hyvin viisas, sanoi: viisasten seura tekee meidät viisaiksi. Tämä on yksinkertaisesti luonnon laki - siinä ei ole mitään ylihengellisyyttä. Mitä enemmän me kuuntelemme ja puhumme niiden kanssa, jotka ovat viisaita, sitä enemmän me opimme tulemaan viisaiksi.

On hyvin tärkeää, että me etsimme ja ystävystymme sellaisten henkilöiden kanssa, jotka voivat rikastuttaa elämäämme - ei aineellisilla asioilla vaan hengellisillä. Kun Jeesus oli vain 12 vuotta vanha, hän halusi olla opettajien ja tietäjien seurassa oppiakseen heiltä, mieluummin kuin leikkiä ikäistensä kanssa. Eivät tietenkään kaikki hyvän kasvatuksen saaneet, ja kokeneet ihmiset, halua viettää aikaansa heitä alemmalla tasolla olevien kanssa. Mutta sellaiset, jotka pitävät itseään parempina eivätkä halua olla tekemisissä alempitasoisten kanssa, eivät ole ’viisaita’ vaikka he tietäisivät kuinka paljon. Sellaiset ihmiset eivät voisi neuvoa kovinkaan paljon.

Päinvastainen on myös totta: ne, jotka ovat tyhmien ystäviä, eivät ainoastaan tule itse tyhmiksi, vaan lopulta tuhoutuvat. Se, että joku haluaa olla tyhmien seurassa, paljastaa, että hänkin on tyhmä, koska tekee sellaisen tyhmän valinnan. Sellainen seura ei ainoastaan vie sitä vähääkin viisautta, vaan johtaa tuhoon, koska kaikki tyhmät vaeltavat tietä, joka johtaa tuhoon.

Täällä Los Angeles’issa tuhannet nuoret elämät tuhoutuvat huonojen ystävyyssuhteiden kautta. Päivittäin tuhannet nuoret valitsevat toisten nuorten seuran, jotka ovat jengeissä, käyttävät huumeita ja tekevät rikoksia. He tekevät niin siitä huolimatta, että historia osoittaa sellaisen elämän johtavan vankilaan ja kuolemaan. Vaikka ymmärränkin sen nuorten halun tulla toisten hyväksymäksi, mutta en ymmärrä, että halun huonoon seuraan on oltava niin voimakas, että se voittaa halun elämään ja tulevaisuuteen. Mutta päivittäin tuhannet nuoret elämät tuhoutuvat vain yhden asian takia - huonot ystävät. Nuo nuoret valitsevat itse murehtivien vanhempien varoituksista huolimatta, jotka näkevät ’kirjoituksen seinällä’. Kukaan noista nuorista ei hyppäisi vapaaehtoisesti leijonien häkkiin, mutta he valitsevat ystävyyden, joka yhtä varmasti johtaa heidät tuhoon.

Periaate ”huono seura hyvät tavat turmelee” (1.Kor.15:33) ei koske ainoastaan ystäviä yleensä, mutta erikoisesti niitä, jotka me valitsemme seuraksemme hengellisellä tasolla. Käy huonossa seurakunnassa, lue kirjoja, joita idiootit ovat kirjoittaneet ja kuuntele harhaoppisia saarnaajia, niin se vaikuttaa sinun hengelliseen vaellukseesi. Aivan samoin kuin on tyhmää, kun nuorukainen liittyy jengiin ja ajattelee, että hän ei joudu vankilaan tai kuole, niin on yhtälailla tyhmää täyttää mielensä kaikella roskalla ja ajatella, että ei joudu henkisesti vangituksi tai kuole hengellisesti. En tiedä onko enemmän nuoria huonossa seurassa vai enemmän uskovia vaarallisissa seurakunnissa, mutta molempia on miljoonia maailmassa ja tulevaisuus molemmille ryhmille näyttää yhtä pahalta.


Ongelma on siinä, että monet luulevat voivansa hukuttaa itsensä väärällä tiedolla ja silti pysyä oikealla tiellä. Se ei yksinkertaisesti ole mahdollista. Aivan pienikin hapatus hapattaa koko taikinan. Joku voi joskus joutua meressä aallon alle vähäksi aikaa ja selvitä nieltyään vähän merivettä, mutta ei ole mahdollista kenellekään olla veden alla tuntikausia ja jäädä henkiin. On totta, että jokainen uskova joutuu joskus jonkun erehdyksen aallon alle, mutta niillä jotka vapaaehtoisesti upottavat itsensä sellaiseen ympäristöön ei ole minkäänlaista mahdollisuutta selvitä. Ei ole mikään ihme, että Herra käskee meidän olla erillään sellaisesta.

Kertomus Joonatanista ja Daavidista on surullinen. Joonatan tiesi, että Jumala oli valinnut Daavidin. Hän rakasti Daavidia koko sydämestään ja hän näki itsensä Daavidin apulaisena. (1.Sam.23:17). Heidän keskinäinen rakkautensa oli legendaarinen, mutta lopulta Joonatan valitsi isänsä, Saulin, palatsin mieluummin kuin elää pakolaisena Daavidin kanssa. Tuo valinta oli hengenvaarallinen ja sensijaan, että olisi ollut hallitsemassa Israelia Daavidin rinnalla, hän kuoli häpeällisesti isänsä kanssa. Juuri tällä hetkellä on miljoonia, jotka valitsevat suosittujen seuran mieluummin kuin Hänen, joka oli ihmisten vihaama ja hylkäämä. Tämä johtaa heidät kuolemaan. Tämä on totta nuorten kohdalla, jotka valitsevat huonoja ystäviä ja uskovien, jotka valitsevat huonoja seurakuntia ja opettajia.

Seuraavat jakeet mainitaan usein avioparien vihkimisessä, mutta niillä on suurempi merkitys, kun ajattelemme niitä suhteessa opettajiimme, joita me seuraamme. ”Älkää antautuko kantamaan vierasta iestä yhdessä uskottomien kanssa, sillä mitä yhteistä on vanhurskaudella ja vääryydellä? Tai mitä yhteyttä on valkeudella ja pimeydellä? Ja miten sopivat yhteen Kristus ja Beliar? Tai mitä yhteistä osaa uskovaisella on uskottoman kanssa? Ja miten soveltuvat yhteen Jumalan temppeli ja epäjumalat? Sillä me olemme elävän Jumalan temppeli, niinkuin Jumala on sanonut: ’Minä olen heissä asuva ja vaeltava heidän keskellään ja oleva heidän Jumalansa ja he ovat minun kansani.’ Sentähden: ’Lähtekää pois heidän keskeltänsä ja erotkaa heistä, sanoo Herra, älkääkä saastaiseen koskeko; niin minä otan teidät huostaani ja olen teidän Isänne ja te tulette minun pojikseni ja tyttärikseni, sanoo Herra Kaikkivaltias’. Koska meillä siis on nämä lupaukset, rakkaani, niin puhdistautukaamme kaikesta lihan ja hengen saastutuksesta, saattaen pyhityksemme täydelliseksi Jumalan pelossa” (2.Kor.6:14-7:1).

Kenenkä ystävyyttä sinä todella haluat, tyhmien, jotka johtavat sinut tuhoon, vai Jumalan ystävyyden, joka johtaa elämään? Sinun on tehtävä valinta.