Vieras Evankeliumi
(Another Gospel)

 

Äskeisessä Dave Huntin julkaisussa, Berean Call, hän lainasi artikkelin vuoden 2005 Ladies Home Journal’ista. (Painos 14.5 miljoonaa). Siinä on Rick Warrenin kirjoitus, jossa hän antaa yhteenvedon filosofiastaan viitenä kohtana. Artikkelin lopussa on osoite new age nettisivulle. Minä tunnen pakoitteen vastata Warrenin viiteen kohtaan, koska uskovat hyväksyvät näitä asioita yhä enemmän totuutena. Tosiasiassa ne eivät ole totuutta vaan vastakohta sille, ja kuitenkin miljoonia uskovia ja uskomattomia petetään uskomaan, että tuollainen evankeliumi on totuus.

Hänen ensimmäinen kohtansa on “hyväksy itsesi”. Tämä on vastakohta sille, mitä Raamattu sanoo. Muistakaa, että Warrenin artikkeli on kirjoitettu yleisölle, joista suurin osa on uskomattomia. Kertomalla ihmisille, hyväksymään itsensä, kun Jumala sanoo, että he ovat syntisiä ja tarvitsevat pelastajaa ja parannuksentekoa, ei ole työtä Herralle vaan häntä vastaan. Ja myös kertomalla uskoville, joita Jumalan sana on voinut ottaa kiinni itsekeskeisistä tai synnillisistä tavoista, että heidän ei tarvitse olla huolissaan vaan hyväksyä itsensä sellaisena kuin ovat, on yksi vihollisen suurimmista valheista. Kun totuuden saarnaajat, Sana ja Henki yrittävät saada ihmisiä muuttumaan, vihollinen tekee kaikkensa saadakseen ihmiset pysymään sellaisina kuin he ovat.

Hänen toinen kohtansa on “ rakasta itseäsi”. Sellaista käskyä ei ole Raamatussa. Lähinnä tätä löytyy tämä: “Rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi” (Matt.22:39). Tämä ohje ymmärtää, että me rakastamme itseämme, mutta meidän pitää rakastaa toisia samalla tavalla. Sanan todellinen opetus on: “Joka elämäänsä rakastaa, kadottaa sen” (Joh,12:25). Tämä siis on vastakohta sille, mistä on nykyään tullut suosittu. On totta, että useimmilla ihmisillä on ongelmana se, että he rakastavat itseään liikaa, ja siksi meidän pitäisi saarnata Jeesuksen sanomaa: “...hän kieltäköön itsensä ja ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua” (Mark.8:34). Ei ole maailmassa yhtään ihmistä, jonka ei pitäisi rakastaa vähemmän itseään ja enemmän Herraa. Jeesus itse sanoi, että ensimmäinen käsky oli: “Rakasta Herraa sinun Jumalaasi kaikesta sydämestäsi...” (Matt.22:37). On outoa, että Warren ei viittaa tähän käskyyn ollenkaan.

“Ole uskollinen itsellesi” on hänen seuraava kohtansa. Tämä näyttää olevan kertausta ensimmäiselle. Tässä hän kannustaa ihmisiä tyytymään heikkouksiinsa ja hyväksymään ne osana itseään. Kyllä Paavali sanoi, että hän iloitsi heikkouksistaan, mutta aivan päinvastaisesta syystä. Warren sanoo, että meidän tulee hyväksyä heikkoutemme, koska ne juuri tekevät meistä sen, mitä me olemme. Paavali sanoi, että hän iloitsi heikkouksissaan, koska ne antavat mahdollisuuden Herran voiman täydelliseksi tulemiseen. Yksi keskittyy itseen ja toinen Jumalaan. Eedenin ja erämaan kiusauksissa saatana keskittyi inhimilliseen näkökohtaan pikemminkin kuin Jumalan. Warren painottaa, että meidän tulisi tunteä omat kykymme ja jälleen asettaa paino itselle sensijaan, että keskittyisi Herraan ja hänen kykyihinsä.

Neljänneksi hän sanoo, että meidän tulisi antaa anteeksi itsellemme. Niin kauan kuin me myönnämme virheemme ja pyydämme anteeksi, Jumala ei kanna meille kaunaa. Tämä ei tietenkään ole mikään uusi idea. Paavali sanoi: “Onko meidän pysyttävä synnissä, että armo suureksi tulisi?” (Room.6:1). Jo silloin oli niitä, jotka samoin kuten tänään, venyttivät Jumalan armoa jatkaen syntielämäänsä, kunhan vain silloin tällöin pyysivät anteeksi. He olettavat, aivan väärin, että se tekee sen oikeaksi. Raamattu osoittaa selvästi parannuksenteon tarpeellisuuden osana anteeksiantamusta, Jumala on armollinen ja anteeksiantavainen, ja ristin työ on täydellinen, mutta se ei missään tapauksessa anna lupaa jatkaa synnissä. Paavali sanoo näin: “Vai halveksitko hänen hyvyytensä ja kärsivällisyytensä ja pitkämielisyytensä runsautta, etkä tiedä, että Jumalan hyvyys vetää sinua parannukseen? Kovuudellasi ja sydämesi katumattomuudella sinä kartutat päällesi vihaa vihan ja Jumalan vanhurskaan tuomion ilmestymiseen päiväksi” (Room.2:4-5). Minusta tämä näyttää aivan toisenlaiselta sanomalta kuin Warrenin.

Hänen viimeinen kohtansa on “usko itseesi”. Jälleen hän ei näytä mitään raamatullista perustaa tälle, koska sellaista ei ole. Raamattu toistamiseen käskee meitä olemaan luottamatta omiin voimiimme, vaan luottamaan Jumalaan: “Älköön viisas kerskatko viisaudestansa, älköön väkevä kerskatko väkevyydestänsä, älköön rikas kerskatko rikkaudestansa; vaan joka kerskaa, kerskatkoon siitä, että hän on ymmärtäväinen ja tuntee minut, että minä, Herra, teen laupeuden...” (Jer.9:23-24). Salomo sanoo: “Omaan sydämeensä luottavainen on tyhmä” (Sananl.28:26). Paavali sanoo: “...ettemme luottaisi itseemme, vaan Jumalaan, joka kuolleet herättää” (2.Kor.1:9).

Tiedän, että monet ajattelevat Purpose Driven Life (Tarkoitushakuinen elämä) on yksi tulkintamuoto evankeliumista pienine erilaisuuksineen, ja että sillä johdatellaan ihmisiä Herralle. Kuulin Warrenin sanoneen: “Minä saavutan miljoonia ihmisiä, ja jos sinä et tee samoin, niin älä arvostele niitä, jotka tekevät niin”. Mutta tosiasia on, että hän ei johda ihmisiä Herran luo - hänen sanomansa on täysi vastakohta Raamatulle. Älä unohda koskaan kuinka saatana petti Eevan. Hän käytti Jumalan sanoja, mutta hieman väänteli niitä auttaen naista pääsemään päätökseen ja yllytti häntä tekemään Jumalan tahtoa vastaan. Muista myös, että sanoman suosio ei yleensä todista sanomaa aidoksi. “Jos he ottavat vaarin minun sanastani, niin he ottavat vaarin teidänkin sanastanne” (Joh.15:20).

Nyt enemmän kuin koskaan uskovien tulee olla varovaisia ja tuntea henget. On vaikeaa olla menemättä enemmistön mukana, ja on vaikeaa hyljätä sanoma, joka miellyttää lihaa, mutta on olemassa vain yksi sanoma, joka pelastaa - Ristin sanoma. On vain yksi tie, joka johtaa elämään, ja se on kaita tie. On olemassa vain yksi henkilö, jonka tulee olla meidän keskittymisemme kohde, ja se ei ole minä itse vaan Jeesus.

“Mutta minä pelkään, että niinkuin käärme kavaluudellaan petti Eevan, niin teidän mielenne ehkä turmeltuu pois vilpittömyydestä ja puhtaudesta, joka teissä on Kristusta kohtaan. Sillä jos joku tulee ja saarnaa jotakin toista Jeesusta kuin sitä, jota me olemme saarnanneet, tai jos te saatte toisen hengen, minkä olette vastaanottaneet, niin sen te hyvin kärsitte” (2.Kor.11:3-4).