Kaikki tiet johtavat Roomaan
(All Roads Lead to Rome)

 

Rooman valtakunnan tiesysteemi oli aika huomattava. Tiet johtivat Britannian halki lännessä, aina Tigris-Euphrates virroille (Nyk. Irak) idässä, ja Tonavalta Keski-Euroopasta aina Pohjois-Afrikkaan asti. Roomalaisten tekemien päällystettyjen teiden kokonaispituudeksi on arvioitu yli 80 000 kilometriä, mistä on vielä paljon näkyvissä tänä päivänä monien vuosisatojen jälkeen. Kaikilla näillä teillä oli keskipisteenä pääkaupunki - Rooma ja ei ollut väliä, minkä reitin otti, se vei lopulta Roomaan. Tämän päivän sananlaskulla on laajempi merkitys: ei ole väliä minkä reitin valitset, lopputulos on sama.

Tätä ajatusta on yhä enemmän käytetty uskonnoista, että kaikki uskonnot lopulta johtavat Jumalan luo taivaaseen. Teoriassa tämä ‘inklusivismi’ tarkoittaa, että kaikki on otettu lukuun. Hieman toisenlainen muoto samasta asiasta on universalismi. On erilaisia versioita tuosta harhaopista, jotkut toistaan hurjempia. Pelastusasia on suosittu seurakunnan ulkopuolella olevien joukossa, jotka eivät halua alistua Kristuksen vaatimuksille elämässään. Tyypillinen vastaus on: “Miksi kääntyä Jeesuksen puoleen, kun Jumala on armollinen eikä salli kenenkään joutua helvettiin? Hän pelastaa jokaisen, huolimatta siitä mihin uskovat”.

Tosiasia on, että maailma uskoo tuon turmiollisen valheen, mutta että tällaista opetusta tulee kristittyjen johtajien suusta, on sensijaan pelottavaa. Billy Graham sanoo: “Ja tätä Jumala tekee tänä päivänä, hän kutsuu ihmisiä maailmasta nimelleen, olkoon he sitten muslimeja, tai budhalaisia, tai kristittyjä tai uskomattomia, he ovat Kristuksen ruumiin jäseniä, koska Jumala on heidät kutsunut. He eivät ehkä tiedä Jeesus-nimeä, mutta he tietävät sydämissään, että he tarvitsevat jotain, jota heillä ei ole, ja he kääntyvät ainoan valon puoleen, joka heillä on, ja minä luulen, että he pelastuvat, ja että he tulevat olemaan taivaassa kanssamme.” Samassa haastattelussa Robert Schuller oli samaa mieltä. Ainakin kolmessa eri tilaisuudessa kansallisesssa televisiossa Joel Osteen sanoi, että hän ei voi sanoa, että ne, jotka eivät ole ottaneet vastaan Kristusta, tulisivat tuomituiksi. John Hagee sanoo, että juutalaisten evankelioiminen on tarpeetonta, koska he pelastuvat Vanhan Liiton kautta eikä Kristuksen. Amerikan Episkopaalisen kirkon virallinen kanta on se, että Jeesus ei ole ainoa nimi, jossa pelastutaan. Ja voisimme jatkaa vielä pitempään lainaten suurien nimimiesten mainintoja Kristikunnassa.

Samalla meitä pommittaa syyllisyyden tunteet siitä, että me uskallamme olla suvaitsemattomia, ja että me pysymme siinä kannassamme, että ainoastaan vain Jeesuksen Kristuksen sijaiskuoleman kautta voi pelastua. Meitä käsketään olemaan suvaitsevia toisia kohtaan ja että on epäkristillistä ja rakkaudetonta uskoa, ja vieläpä sanoa, että Jeesus on ainoa tie Jumalan luo.

Totuudessa me emme voi luottaa ihmisten mielipiteisiin, vaan meidän on luotettava yksin Jumalan sanaan. Jeesus itse sanoi: “Minä olen tie, totuus ja elämä; ei kukaan tule Isän tykö muutoin kuin minun kauttani” (Joh.14:6). Mikä kohta tässä jakeessa on vaikeasti ymmärrettävä ja
tarvitsee tulkitsemista? Sanat “ei kukaan” ja “minun kauttani” ovat niin rajoittavia kuin olla voi. Pietari sanoi: “Eikä ole pelastusta yhdessäkään toisessa; sillä ei ole taivaan alla muuta nimeä ihmisille annettu, jossa meidän pitäisi pelastuman” (Apt.4:12). Paavali sanoo: “Sillä ...yksi myös välimies Jumalan ja ihmisten välillä, ihminen Kristus Jeesus” (1Tim.2:5). Hebrealaiskirje kysyy kuinka me pakenemme (kun ei ole pakopaikkaa), jos me hylkäämme pelastuksen, joka tulee Jeesuksen Kristuksen kautta. (Hebr.2:3). Läpi koko Raamatun opetetaan, että ei ole muuta tietä pelastukseen kuin uskomalla täytettyyn työhön ristillä. Jeesus sanoi, että ne, joka yrittävät muuta kautta ovat varkaita ja ryöväreitä. (Joh.10:8)

Jos sanotaan, että on toinenkin tie pelastukseen, tarkoittaa sitä, että Jeesus tuli turhaan lihaksi, kärsimään ja kuolemaan! Jos Jumala voi pelastaa toisia muilla keinoilla, niin ei Jeesuksen tarvinnut kuolla. Luuletko, että jos olisi ollut toinen tie, etteikö Jumala olisi käyttänyt sitä? Eikö Jeesus juuri kysynyt sitä yhdennellätoista hetkellä? Mutta ei ollut toista tietä. Jeesuksen piti kuolla puolestamme ja ottaa pois syntimme, niin että hänen vanhurskautensa tulisi meille. Jos sanotaan, että ihmiset voivat pelastua muunkin kuin ristin työn kautta, se on mitä suurinta pilkkaa
Jeesuksen Kristuksen kallista verta kohtaan!

Meidän tulee muistaa, että yksistään Jumalan armo pelastaa meidät, muuten meistä tulee petettyjä. Me emme ansaitse tulla pelastetuiksi sen paremmin kuin miljoonat, jotka ovat tuomitut sen tähden, että he eivät uskoneet. Jos ajattelemmekin, että me ansaitsemme pelastuksen, se kuvastaa sitä, että me emme ymmärrä omaa hirvittävää syntisyyttämme ja Jumalan suurta armoa. Siksi meillä ei ole mitään syytä katsoa alas toisia. Jos Jumalan armo on todella koskettanut meitä, meillä on sääliä pelastumattomia kohtaan ja teemme kaikkemme heidän pelastamiseksi.

Älä salli maailman pettää sinua uskomaan, että on rakkaudetonta kertoa ihmisille, että Jeesus on ainoa tie. Ei ole rakkaudellista sanoa ihmisille, että heillä ei ole mitään hätää vaikka he ovatkin menossa iankaikkiseen kadotukseen. Jos me todella rakastamme ihmisiä, me puhumme heille totuuden. Mutta meidän on tehtävä se rakkaudella ja säälillä. Ikävä kyllä monet meistä suhtautuvat asiaan näin: “Minä olen oikeassa ja sinä väärässä - siitäpä sait”. Ei niin, vaan me olemme pelastetut Jumalan armon kautta ja meidän on osoitettava samaa rakkautta, sääliä ja armoa niille, jotka eivät tunne sitä tietä niinkuin Herra sen meille näytti. Mutta me emme saa pelätä, että loukkaamme ihmisiä, emmekä koskaan kerro heille totuutta.

On vain yksi tie Jumalan luo ja meidän on saarnattava se sanoma voimakkaasti. Rakastakaamme tarpeeksi paljon niitä, joilla on erilainen uskonto, että kerromme heille, että Jeesus ja yksin Jeesus pelastaa.