Ik kan Geen Goede Gemeente Vinden


De meest gestelde vraag die ik krijg is zonder enige twijfel: "Ik kan geen goede Gemeente vinden". Een aantal mensen hebben gereageerd op de twee vorige artikels (Ik hoef niet naar de Gemeente te gaan) met dezelfde vraag.

Goede Gemeenten zijn ongetwijfeld moeilijk te vinden en verminderen gestadig in grootte en aantal. Maar door mensen hierin bij te staan ben ik mij bewust geworden dat vele mensen de verkeerde eisen stellen.
  
Voor de meeste mensen draait de allereerste vraag rond aanbidding. Velen zeggen mij dat ze hun geest hebben afgesloten voor een Gemeente nog voordat het eerste vers is gezongen. Ofwel is de muziek te hedendaags, te traditioneel, te professioneel of niet professioneel genoeg. Onze Gemeente in Burbank heeft reeds veel verwezenlijkt (goed onderwijs, warme gemeenschap, een verlangen om naar het evangelie te leven) maar bezoekers komen zelden terug, en een van de voornaamste redenen is dat we niet gezegend zijn met muzikanten. Alhoewel dat de laatste reden zou mogen zijn in de beslissing om een goede dienst bij te wonen, toch is het dikwijls de eerste. Zelfs al bevalt de aanbidding jou niet, zolang het niet zinnelijk is dien je te blijven om te luisteren en mensen te ontmoeten vooraleer een oordeel te vellen. Denk eraan dat het de bedoeling van aanbidding is God te zegenen. Dit is niet om ons genot, dus is de vraag die we moeten stellen niet of wij er van genoten hebben, maar dat God eer werd gebracht door de aanbidding.

Een van de meest belangrijke overwegingen is voor velen de grootte van de Gemeente. Steeds wordt de beslissing genomen door het verkeerde gedacht dat groter ook beter is en dat volk ook volk meebrengt. De waarheid is dat hoe groter de congregatie, hoe minder waarschijnlijk het is dat het een goede Gemeente is. Het kleine garandeert niets, maar ware Gemeenten zullen nooit groot zijn. Wat is de kleinste Gemeente waar je aan denkt? Denk niet aan kleiner dan twee of drie (Mat. 18:20). Deze Gemeenten zijn moeilijk te vinden omdat ze geen advertentiegeld en dure eigendommen hebben, maar zij zijn het waard gevonden te worden.

De volgende prioriteit is voor velen zoiets als een kinderopvang, koffie, een mooi gebouw, gemakkelijke zetels en voldoende parkeergelegenheid. Het belang van deze dingen kan worden gemeten door hun plaats in het Gemeenteblaadje. Het aanplakbord van een Gemeente verderop onze straat promoot “Jehova Java”. Sla me dood waarom iemand naar de Gemeente wil gaan voor koffie terwijl hij daarvoor naar de plaatselijke koffieshop kan gaan, tenzij hij te gierig is om de huidige kostprijs te betalen.

Velen gaan niet naar de Gemeente omdat er geen kinderopvang is. Waar staat er in de Bijbel dat de Gemeente de verantwoordelijkheid krijgt om kinderen groot te brengen, te amuseren en op te voeden? Ik dacht dat het de plicht was van de ouders? De meeste mensen willen een Gemeente met een mooi gebouw maar wist je dat de Gemeente die samenkomt in een gehuurde hal of magazijn waarschijnlijk vuriger voor God en Zijn werk is dan de gevestigde congregatie met de grootste hypotheek, die denkt dat de Gemeente een gebouw is? Nergens in het Nieuw Testament wordt zelfs nog maar gedacht aan kinderamusement, accommodatie, catering en persoonlijk comfort. Zij zijn symptomatisch voor ons ziek en geperverteerd waardegevoel.
Een van de beslissende factoren in de beslissing voor een Gemeente is voor velen demografisch. Bevat de congregatie mensen van mijn leeftijd, ontwikkeling, sociale status, financieel op niveau, professionele status en het belangrijkste: ras? Natuurlijk zal niemand dit toegeven, maar het is de waarheid. Zeer weinig mensen zijn in hun zoektocht naar een Gemeente bereid om deze sociale en ethische barrière te doorbreken. Wat een zegen trouwens als zij het niet doen, want zij zouden enkel maar een goede Gemeente besmetten met hun fanatisme. Het is maar best dat mensen met zo'n intolerantie een eenzame geestelijke dood sterven(?), dan dat ze hun zondige trots en vooroordeel in een Gemeente binnenbrengen! Onze gemeenschappelijke band is Christus en niets anders. Daarom is de enige gewettigde hindernis voor gemeenschap de taal - en niets anders. Het is een feit dat diegenen op wie je neerkijkt waarschijnlijk geestelijker zijn dan diegenen met wie je jou verbindt.

Ergens onderaan de prioriteitenlijst is de vraag of de mensen van de boodschap hebben genoten. Maar ook dit is de verkeerde vraag. Het is meer dan waarschijnlijk dat jij op de verkeerde plaats was als je van de boodschap hebt genoten. Er zijn zelfs Gemeenten die doctrinair de juiste boodschap prediken maar met het effect om mensen op te blazen van trots en kennis. Velen vlieden naar zo'n Gemeenten omdat alles er goed en degelijk uitziet, en ze voelen zich comfortabel omdat er geen persoonlijke uitdaging is om hun levensstijl te veranderen. Nog een reden waarom bezoekers niet graag terugkeren naar onze Gemeente is dat de boodschap uitdagend is. Als de predikant je niet achterlaat met iets om over na te denken (persoonlijk), heeft hij zijn werk niet goed gedaan. Ja we bemoedigen, stichten en bouwen op maar het Woord gaat meer over doen dan over weten en voelen.

De finale vraag in de geest van de meeste mensen is of het onderwijs doctrinair juist is. Toch zou dit een van de hoogste prioriteiten moeten zijn. Het doet er niet toe of de dienst jou goed bevalt en de rest van de wereld lijkt op een bokswedstrijd, als het onderwijs niet goed is of het bevat geen gezonde doctrine dan is het geen goede Gemeente.
Ergens boven aan de lijst staat bij de meeste mensen de kwestie van de denominatie. Velen wijzen een Gemeente af, soms zelfs zonder een bijeenkomst bij te wonen, enkel gebaseerd op de denominatieve aansluiting. Persoonlijk hou ik niet van denominaties, maar als je werkelijk hongerig bent, maakt het  niet uit welk label plakt op de verpakking waarin het brood wordt geleverd. Tegenwoordig zegt de denominatie zeer weinig over de plaatselijke congregatie. Je vindt extremen en harmonie in bijna elke denominatie. De enige uitzondering zijn de erediensten waar de activiteiten van de plaatselijke afdeling strikt worden gecontroleerd door de oversten. Wijs dus de Gemeente in je buurt niet af vooraleer je ze van dichtbij hebt onderzocht.

Het lijkt mij dat veel mensen het besluit nemen, door te zoeken in het telefoonboek of op het internet of  door langs gebouwen te rijden, dat er in hun buurt geen goede Gemeente bestaat. Spijtig maar er is geen kortere weg in het vinden van een Gemeente. Je zal zelf je weg moeten zoeken en hen een voor een moeten bezoeken. Ja sommige kan je afwijzen omdat hun fouten flagrant staan afgebeeld (zoals de Jehova-Java Gemeente, of de Gemeente in onze straat waar de voornaamste bezigheid en de grootste bediening bingo is op woensdagavond).

Vooraleer je aan je zoektocht begint wees dan zeker van de juiste instelling. Ik kom daarop volgende week terug. Intussen kan je een papiertje nemen en een lijst maken van alle dingen waarvan de Here wil dat je hebt aan de Gemeente - niet wat jij wil maar wat Hij wil.